Ce se întâmplă cu impozitarea progresivă în România, de când: anunțul oficial
Impozitarea progresivă a făcut numeroase valuri în spațiul public în ultimele săptămâni, iar părerile pe marginea subiectului sunt cât se poate de împărțite. Până acum, însă, niciodată au fost exprimată o opinie pe marginea subiectului de către președintele României.
Liderul social democrat Marcel Ciolacu a insistat de mai multe ori în ultima perioadă pe conceptul impozitării progresive și pe beneficiile pe care acest mecanism le-ar aduce pentru bugetul țării. Deși ar putea avea niște beneficii importante, în funcție de cum este implementat mecanismul, modul în care îl detaliază PSD-istul pare să fie mai degrabă populist, de parcă să iau banii de la bogați și se dau la săraci. Nu este deloc așa. Tocmai din acest motiv, președintele Klaus Iohannis a simțit nevoia să intervină pe subiect.
Impozitarea progresivă, care sunt șansele
„Discuţii evident sunt şi este uşor de înţeles de ce sunt aceste discuţii, în condiţiile în care bugetul de stat trebuie să fie în posibilitatea de a finanţa toate subvenţiile care au fost decise, de exemplu în sectorul energetic, este nevoie, pe cealaltă parte, de venituri şi toată lumea caută venituri în plus, însă la acest moment nu există o decizie la nivelul coaliţiei pentru a schimba sistemul de impozitare şi nu cred că se va întâmpla foarte curând.
Nu este, după părerea mea, greşit să fie luate în discuţie diferite variante posibile, însă românii nu trebuie să trăiască cu teama că mâine se schimbă sistemul de impozitare şi dintr-o dată trebuie să plătească mai mult. Aceste lucruri deocamdată rămân cum sunt stabilite şi discuţiile care se poartă, în mod nu neapărat cu titlu de noutate, dar ele se poartă mai mult la televizor decât în coaliţie. Nu există o decizie politică pe creşterea impozitului sau a taxării şi Guvernul s-a angajat să nu crească impozitarea, ceea ce aşa va rămâne”, a spus şeful statului, luni, înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European.